Home / FAQ

FAQ

Algemeen

Welke brandstof geeft de meeste warmte? Hout, gas, pellets, ... ?

Bij het verbranden van hout komt er bijvoorbeeld meer warmte vrij dan bij de verbranding van gas. Hout heeft namelijk een hogere calorische waarde. Dit wil niet zeggen dat een gashaard niet meer warmte kan geven dan een houthaard. De capaciteit hangt af van de hoeveelheid brandstof die je verbrandt. Hieronder vind je de calorische waarde van de verschillende brandstoffen.

Wat is het verschil tussen capaciteit en rendement ?

De capaciteit is de hoeveelheid warmte die een toestel in de ruimte brengt. Dit vermogen wordt uitgedrukt in kilowatt. Het wordt natuurlijk voor een groot deel bepaald door de hoeveelheid brandstof waarmee het toestel wordt gevuld.

Rendement is het gedeelte van de brandstof dat effectief benut wordt als verwarming. Het wordt uitgedrukt in een percentage. Een deel van de warmte wordt gebruikt voor de schoorsteen of gaat verloren. Hoe hoger het rendement, hoe minder warmte er verloren gaat, dus hoe minder brandstof er nodig is.

Het rendementspercentage dat wettelijk verplicht vermeld wordt, is het rendement bij maximaal vermogen.  Bij het niet maximaal benutten van het vermogen, zal het rendement doorgaans drastisch dalen. Door te kiezen voor een Flam-oplossing, standaard uitgerust met een precies regelsysteem van het vermogen, behoud je ook bij een laag vermogen een rendement van meer dan 80%.

Hoe kan ik de jaarlijkse kost van de verschillende brandstoffen berekenen?

Zie omrekeningstabel www.steenkoolinfo.be

Kan ik nog verder stoken wanneer de elektriciteit uitvalt?

De Flamhouthaarden en kachels zijn uitgerust met ventilatoren die niet verplicht dienen gebruikt te worden. Daarom kan een Flamhaard probleemloos gestookt worden ook bij stroomuitval. Een gashaard of pelletkachel, die voor het aanvoeren van de brandstof elektriciteit nodig hebben, zal niet functioneren bij een stroomonderbreking.

Is het mogelijk om een haard of kachel te plaatsen in een lage energie woning of passief huis?

Een haard die uitgerust is met een nauwkeurige regeling van zijn vermogen kan ook in goed geïsoleerde, laag energie en passief woningen gebruikt worden. Een Flam houthaard of een Flam gashaard kan eenvoudig geregeld worden tussen 2,5 KW en het maximaal vermogen (vermeld bij het toestel). Een Flam Pellet plus kan probleemloos moduleren tussen 1,5 KW en 5 of 8 KW. Informeer daarom altijd vooraf bij uw Flamverdeler welk toestel het meest aangewezen is in uw specifieke situatie.

Aan welke wettelijke normen moet een haard of kachel beantwoorden?

De wettelijke normen verschillen vandaag nog van land tot land. De strengste normering is van toepassing in Duitsland. De Flamtoestellen beantwoorden vandaag reeds aan de Europese normen die vanaf 2017 van toepassing zullen worden.
De normen zijn: CO ≤ 0,1 % - Fijn stof ≤ 40 mg/Nm³ - Rendement ≥ 75 %.

Kan ik mijn nieuwe haard of kachel altijd aansluiten op mijn bestaande schoorsteen?

Uw schoorsteen is de motor van uw haard of kachel. Verstandig is uw bestaande schoorsteen door een specialist te laten inspecteren. Een schoorsteen dient niet alleen in uitstekende staat te zijn om brandgevaar te voorkomen, ook de diameter, hoogte, aantal bochten, etc. zijn van belang om de haard of kachel goed te laten functioneren. Soms zijn aanpassingen vereist. De Flamverdeler zal steeds een technische inspectie uitvoeren, alvorens een haard of kachel te installeren.

Waarom beroep doen op een erkend Flamverdeler?

Een Flamverdeler is erkend als installateur van de Flam-verwarmingsoplossingen. Elke dealer heeft bij de start van de samenwerking de vereiste technische Flam-opleidingen gevolgd en neemt jaarlijks deel aan de vervolmakingsopleidingen op het hoofdkantoor. Hierbij wordt vooral aandacht besteed aan absolute veiligheid, milieuvriendelijkheid en optimale efficiëntie van de te installeren toestellen. Voor specifieke problemen en vragen staat permanent een team van technische specialisten klaar om telefonisch of ter plaatse technische assistentie te verlenen.

Hout

Kan je een houthaard ook open stoken?

Een houthaard is in principe bedoeld om dicht te gebruiken. De door Flam ontwikkelde verbrandingstechnieken zijn erop gericht om een zo hoog mogelijk rendement  te bekomen en milieuvriendelijk te verwarmen.  Een houthaard met een liftdeur kan ook open gestookt worden, maar het rendement daalt drastisch en is bovendien schadelijk voor het milieu door verhoogde uitstoot van CO en fijn stof.

Is een Flamhaard of kachel een ‘allesbrander’?

Neen! In een Flamhaard of kachel kan je probleemloos hout, kolen, bruinkoolbriketten, pellets, kersenpitten gebruiken. De Flamhaarden zijn ontwikkeld om beduidend hogere temperaturen te kunnen weerstaan dan de meeste houthaarden op de markt. Een allesbrander bestaat niet  voor huishoudelijk gebruik. Het stoken van materialen die niet bedoeld zijn als brandstof zijn bijzonder schadelijk voor het milieu (CO en fijn stof).

Heeft de afzuigkap in de keuken een effect op het stoken van een houthaard?

De Flam-installateur zal altijd trachten een luchtaanvoer te voorzien, die voldoende lucht aanvoert om de kachel of haard optimaal te laten branden. Zeker bij een ‘kamer-lucht-onafhankelijke’ aansluiting zal het gebruik van een afzuigkap doorgaans geen invloed hebben.  Hou er rekening mee dat, indien je een haard open stookt of bij het openen van de haarddeur (voorbeeld: tijdens het bijvullen van brandstof) , de afzuigkap invloed zal hebben (o.a. kans op rookterugslag).

Kan ik eender welk hout stoken in mijn haard?

Een vuistregel is dat het gebruikte hout voldoende droog is, maximaal 15% vochtgehalte. Te nat hout levert onvoldoende rendement en vergroot de kans op roetvorming op de ruit en in de schoorsteen. Vochtmeters zijn tegen voordelige prijzen verkrijgbaar bij uw Flam-verdeler of in de gespecialiseerde handel. Niet alle hout is even geschikt als brandhout: populierenhout en esdoornhout verspreiden een vaak storende geur. Het meeste stookplezier beleef je met eik, beuk en es. Vermijd ook altijd het stoken van behandeld hout (verf, vernis, beits, ... ), dit hout zal een schadelijke en zwarte rook geven en uw haard en schoorsteen vervuilen. Goed droog snoeihout is dan weer geen probleem.

Gas

Kan ik een gashaard plaatsen als ik geen schoorsteen heb?

Voor een goede gasverbranding is geen klassieke schoorsteen nodig, maar wel altijd een afvoerkanaal. Bij een gesloten verbrandingssysteem is dit gecombineerd met de luchttoevoer, waarbij de luchtaanvoer en de rookgasafvoer gescheiden van elkaar door één concentrisch kanaal worden gevoerd. In dit geval heeft uw haard geen invloed op het leefmilieu in de woonkamer. Bij het ontbreken van een schoorsteen, bestaan er bijna altijd oplossingen te bedenken. Hiervoor is het raadzaam advies te vragen bij de Flamdealer . Hij zal voor uw situatie professioneel adviseren.

Kan je voor een gashaard ook een liftdeur bekomen?

Nee, deze bestaan niet. Een gashaard is altijd dicht, tijdens het gebruik van de haard kun je deze dus nooit openen.

Heeft een gashaard of kachel onderhoud nodig?

Een gashaard heeft evenals elk verbrandingstoestel jaarlijks een onderhoudsbeurt nodig. Informeer bij uw Flamverdeler naar een passende onderhoudsformule.

Pellets

Is het normaal dat een pelletkachel lawaai maakt?

De goedkopere pellet kachels kunnen inderdaad lawaaierig over komen.
De Flam Pellet Plus toestellen zijn zo ontwikkeld dat alle bewegende onderdelen in het toestel trillingvrij en dus bijzonder geluidsarm zijn.

Waarom is een jaarlijks onderhoud nodig?

Een pellet kachel bevat tal van bewegende onderdelen (aanvoersysteem pellets, afzuigmotor rookgassen, ...) en heel wat elektronica.
Om een optimaal functioneren van uw pellet kachel te behouden is een jaarlijks onderhoud een aanrader.

Kan ik eender welke pellets verkrijgbaar in de handel gebruiken?

Er zijn verschillende soorten pellets verkrijgbaar in de handel. Om een optimaal rendement te bekomen moeten DIN+-gekeurde pellets gebruikt worden. De meerprijs van kwaliteitspellets wordt ruimschoots gecompenseerd door het hoger rendement, lager verbruik en lagere storingsgevoeligheid.